Stoffig

Ze zei: ‘Ik word er altijd een beetje kriegelig van als iemand zegt een artquiltster te zijn, want

wanneer is iets art, of kunst, want dát wordt er toch mee bedoeld?’ Ach, dacht ik, hier begint weer die oeverloze discussie over de moderne versus de traditionele quilt en ik besloot er niet aan mee te doen. Terwijl wij na de gezellige bee onze quilts zorgvuldig vouwden en in een tas stopten, pakte zij de zwarte plastic tas, die de hele middag al naast haar stond, en haalde daar een stel oude wandkleden uit. Ik herkende ze, jaren geleden hadden ze in haar hal en kamer gehangen. We keken en verbaasden ons, want deze wandkleden, gemaakt in 1975 (zo ongeveer), waren minstens zo mooi als de artquilts die momenteel zoveel quiltbladen vullen.

‘Tjongejonge,’ zei er ééntje uit de groep, ‘tjongejonge,  peuter aan de bovenkant de voering los, haal die ophanglussen eraf, doe er een dunne batting in en stik die drie lagen op de machine met doorzichtig garen vast. Ik wed dat dit dan volgend jaar op de poster voor de jaarlijkse tentoonstelling van het Quiltersgilde staat!’ We stonden in een kringetje rond de tafel  en de mooi gemaakte werkstukken, die ooit op een tentoonstelling “ Textiele werkvormen”  hadden gehangen, gingen van hand tot hand.  Vaag herkende ik zo nu en dan iets uit de boeken van…....toen. We bewonderden de mooie kleine steekjes, de met zorg aangebrachte kraaltjes en de glimmende lapjes. Ze had er katoen, wollige wol, zijde en voeringstof in verwerkt. Ze vertelde dat de lesgeefster destijds opdrachten gaf met de toen nog onmogelijke kleurencombinaties. Het was wel moeilijk, maar ook een uitdaging geweest.

Op de achterkanten  zaten labels met namen. De vloek van blauw en groen,  en inspiratiebron: Het boek van Jean Ray Laury.  Op een andere las ik: Harmonie in rood en paars, met daaronder: Geïnspireerd door een schilderij van Ingeborg Waageningen. Toen we, iets later dan anders, naar huis reden, zei iemand achterin de auto: ‘geen idee of ze er iets mee gaat doen, maar…..vanmiddag zag ik opeens dat de textiele vormgeving van toen een plaats verovert binnen het quilten van nu’. ‘Met een andere afwerking en een andere naam dringt het zich langzaam maar zeker naar de voorgrond’. ‘Denk eens aan de show and tell van de laatste regiodag’. ‘Veel werkstukken waar met hart en ziel en vooral ook discipline, heel wat uren, dagen, maanden of langer aan gewerkt is’. ‘Er waren ook van die lappen, (sorry, maar zo noem ik ze) die in minder dan een week (soms zelfs in een dag) inelkaar zijn geplakt of gestreken’. ‘Kunst is opnieuw vormgeven! las ik eens, maar als opnieuw vormgeven alle techniek en (hand)vaardigheid verwerpen is, dan is kunst voor mij niet meer te begrijpen’. ‘Een quilt, gemaakt met geduld, techniek en liefde voor kleur en  ritme, met blokken (of vlakken) op een eigenzinnige manier verwerkt, die in een mooi en harmonieus ritme elkaar versterken en grenzen verleggen, dát is mijn ding’. ‘Ik vind het ook zo jammer dat een traditionele quilt in een uniek patroon zomaar nagemaakt mag en kan worden’. ‘Niemand zal dat zo snel doen met een zogenaamde artquilt, wat denk jij?’ Ik denk dat iedereen maar gewoon moet doen waar hij of zij zich in thuis voelt, maar je hebt gelijk, op een quilt die naar een tentoonstelling gaat, zou altijd, net als op de wandkleden van onze gastvrouw, de inspiratiebron vermeld moeten worden, óók als je het patroon of het idee voor het patroon op internet hebt gevonden. ‘Goed idee’ zei ze, ‘en dan zet jij er MOD* quilt bij!’. MOD* quilt, wat bedoel je daar dan mee, vroeg ik, wat klinkt dat stoffig. ‘M. O. D….. My Own Design…..met een sterretje voor de leuk en dat het wat stoffig klinkt, quiltsters zijn toch wat stof…..fig!’ klonk het bedachtzaam.  

mooie kerstspreuk Dutch Modern Quilts M en M in de regen met kinderen en schoonkinderen
Bekijk artikelen van:
ons gezin zonder Tom en Xander Maartje
Mijn Favo's
WillekeWilleke PaulinePauline KittyquiltKittyquilt ConnyConny Klazien's handwerkKlazien's handwerk ElsbethElsbeth FûgeltsjeFûgeltsje Marpies projectsMarpies projects Aart's paradijsAart's paradijs GertGert JeannetJeannet Ellie's QuiltplaceEllie's Quiltplace
ouse pfotos roos Paul Himilayen Musk vingerhoedje van Josephine Hosta Blauwe regen Geranium