Merklap gemaakt rond 1980-1985

 

 

 

 

Dit is het cadeau gemaakt voor het veertigjarig huwelijksfeest van mijn schoonouders.

 Ik begon er mee in 1979, misschien voor de geboorte van onze jongste zoon begin november, misschien ook wel er na. Ik had een half jaar de tijd en na een maand of wat realiseerde ik me dat ik het nooit voor het feest in mei af zou krijgen. Toen er in de rand ook nog een fout zat die heel veel uithalen betekende, was de lol eraf. Het werkstuk kwam in een plastic zakje en bleef daar tot begin 1985. In die tijd ertussen was mijn schoonvader overleden en waarschijnlijk had ik dit borduursel  nooit afgemaakt, als ik het niet aan de jonste zuster van mijn schoonmoeder had laten zien, die vurig beweerde dat het zeker nog de moeite waard was om er mee verder te gaan, dat  het mooi en prachtig en waardevol was en..... nou ja, waarschijnlijk gestreeld door al die lof ben ik weer begonnen. De laatste steekjes borduurde ik vlak voor de vijfenzestigste verjaardag van  mijn schoonmoeder, het kon nog net op tijd worden ingelijst. Eigenlijk heb ik nooit geweten of ze het de moeite waard vond en gek genoeg heb ik nooit weer een steek geborduurd.... Ik begon met de letters, van alle kinderen en schoonkinderen de initialen, allemaal in een andere kleurcombinatie. Daaronder alle kleinkinderen, de meisjes kregen de kleuren van hun moeder en de jongens de kleuren van hun vader. Links tussen de I en de J (de dochters) en rechts tussen de P en de H (de zonen) zie je een klok en een weegschaal met daarbij de geboortetijd en het geboortegewicht. Onder de dochters zie je een koets en daaronder staan de trouwdatums van de kinderen. Onder de zonen staat een wieg en een wasmand (?) met daaronder de geboortedatums van de kinderen. In het midden de levensboom (Ygdrasyl) met de P van Pieter en de M van Meintje( toevallig ook Pa en Ma). Boven het schip met twee jongens en twee meisjes zie je de plaats en de dag waarop Pieter is geboren. Boven de bloemenmand met daarboven ook twee jongens en twee meisjes zie je de plaats en de dag waarop Meintje is geboren. Heel veel borduurpatronen komen uit het boek 'Merklapmotieven' dat is samengesteld door Albarta Meulenbelt-Nieuwburg en is uitgegeven tussen 1974 en 1979 door H.J.W. Becht in Amsterdam. De lay-out (als je dat zo kunt noemen) is van een merklap die toen in een pakket te koop was.

 

 

 

 

Reacties:

 • Tessa
  19-5-2017
  What's up Dear, are you truly visiting this web site daily, if so then you will definitely take nice knowledge.
 • Ebony
  19-5-2017
  Asking questions are genuinely pleasant thing if you are not understanding anything fully, except this post provides pleasant understanding yet.
 • Thelma
  17-5-2017
  Glad to be one of several visitors on this awesome site :D.
 • Byron
  11-5-2017
  hello!,I like your writing very much! proportion we keep in touch extra approximately your article on AOL? I need an expert on this house to solve my problem. Maybe that's you! Having a look ahead to look you.
 • Marielle schellin
  13-11-2014
  Wat heb ik toch genioten deze afgelopen 2 dagen . Ik werk in Quiltshop Leur en heerlijk dank voor dit enthousiasme gewldig

Uw reactie

Uw naam
E-mailadres
URL
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
mooie kerstspreuk Dutch Modern Quilts M en M in de regen met kinderen en schoonkinderen
Bekijk artikelen van:
ons gezin zonder Tom en Xander Maartje
Mijn Favo's
WillekeWilleke PaulinePauline KittyquiltKittyquilt ConnyConny Klazien's handwerkKlazien's handwerk ElsbethElsbeth FûgeltsjeFûgeltsje Marpies projectsMarpies projects Lappies en LarieLappies en Larie Aart's paradijsAart's paradijs GertGert JeannetJeannet Ellie's QuiltplaceEllie's Quiltplace
ouse pfotos roos Paul Himilayen Musk vingerhoedje van Josephine Hosta Blauwe regen Geranium